24 Nisan 2014 Perşembe

Keşkül-ü Fukara



Malzemeler
  • 2 avuç badem
  • 7 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su
  • 2 kahve fincanı kadar pirinç unu
  • 2 su bardağı kadar toz şeker

Armutlu Tart



Malzemeler
  • 1 adet tuzlu tart hamuru
  • 5 adet armut
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 1 kalıp tereyağı
  • 1 küçük kadeh beyaz Porto şarabı
  • 3 adet yumurta beyazı
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 tutam tuz

Rezene Yatağında Rakılı Balık Poche


Malzemeler
  • 1 adet levrek
  • 1 adet rezene
  • 1 avuç maydanoz yaprağı
  • 1 adet limon
  • 1 yemek kaşığı rakı
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 adet misket limonu

Patates Lazanya


Malzemeler :
  • 10 adet soyulmuş dilimlenmiş patates
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1/2su bardak krema
  • ½ su bardağı süt
  • 1 fincan kaşar peynir
  • Tuz
  • Biber

Pazı Yaprağında Mantarlı Risotto


Malzemeler :
  • 100 gr Arborio pirinci
  • ½ küçük boy soğan
  • 50 gr Porcini mantar
  • 250 ml sebze suyu
  • ½ tatlı kaşığı tereyağı
  • ½ fincan beyaz şarap
  • 15 gr parmesan peyniri
  • 30 ml zeytin yağı
  • ½ diş sarımsak
  • 4 adet pazı yaprağı

Porcinni Mantarlı Raviolli


Malzemeler :

Makarna Hamuru
  • 1 adet pancar
  • 350 gr un
  • 30 gr irmik
  • 3 yumurta
  • 15 ml zeytin yağı
  • 5 gr tuz
Raviolli İç Harcı
  • 200 gr porçini mantar
  • 5 gr sarımsak
  • 20 ml zeytinyağı
Raviolli Sosu
  • 15ml sarımsaklı zeytinyağı
  • 50 gr brokoli
  • 100 gr krema
  • 20 gr parmesan peyniri

Pappardella


Malzemeler :

Makarna Hamuru :
  • 350 gr Un
  • 30 gr İrmik
  • 3 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 15 ml zeytinyağı (3 yemek kaşığı)
  • 5 gr tuz
Makarna Sosu :
  • 1 adet Patlıcan
  • 300 gr Tavuk filetosu
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet yeşil soğan
  • 30 ml zeytinyağı
  • 4 adet domates
  • 30 gr Parmesan peyniri
  • 1 tutam taze kekik
  • 1 tutam tuz

Risotto


Malzemeler :
  • 400 gr Arborio pirinci
  • 1 küçük boy soğan
  • 150 gr Porcini mantar
  • 1 ½ lt Sebze suyu
  • 1 Yemek kaşığı tereyağı
  • ½ Çay bardağı beyaz şarap
  • 100 gr Parmesan peyniri
  • 120 gr Zeytin yağı
  • 15 gr Sarımsak

Karides ve Kayısılı Erişte


Malzemeler :
  • 2 Su Bardağı Kavrulmuş Erişte
  • 200 gr Karides
  • 1 Su Bardağı Kuru Kayısı
  • 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Kahke

Malzemeler :
  • 1000 gr Un
  • 500 gr Yağ alba
  • 500 gr Şeker
  • 250 gr Pekmez
  • 20 gr Karbonat
  • 75 gr Susam
  • 3 adet Yumurta

Sable Bisküvi

Malzemeler :
  • 1000 gr Un
  • 300 gr Şeker
  • 3 Adet Yumurta
  • 500 gr Yağ alba
  • 20 gr Kabartma tozu
  • 100 gr Kakao

Tuzlu Kuru Pasta


Malzemeler :
  • 1000 gr Un
  • 50 gr Şeker
  • 25 gr Tuz
  • 20 gr Maya Yaş
  • 3 Adet Yumurta
  • 400 gr Yağ Alba
  • 200 gr Yağ Biskin
  • 25 gr Mahlep
  • Susam
  • Mavi Haşhaş
  • Beyaz Haşhaş
  • Çörekotu
  • Yumurta Sarısı

Tandır Böreği


Malzemeler :
  • 500 gr un (3 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
  • 250 ml su (1 su bardağı)
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • ¼ bağ maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Karabiber
  • Tuz

Örgü Ekmek


Malzemeler :
  • 500 gr Un
  • 20 gr Maya
  • 1 tatlı kaşığı Tuz
  • 1 tatlı kaşığı Şeker
  • 1 su bardağı ılık Süt
  • 1 adet Yumurta
  • 60 gr Tereyağı

Roll Ekmek


Malzemeler :
  • 1 kg Un
  • 250 gr Salat yağı
  • 75 gr Yaş Maya
  • 500 gr Su
  • 30 gr Şeker
  • 25 gr Tuz

Su Böreği


Malzemeler :
  • 1 Kg Un
  • 10 tane yumurta
  • 1 limon suyu
  • 1 fincan ayçiçek yağı
  • 25 g tuz
Harç : 
  • 1 Kg Süt
  • 6 tane yumurta
  • Az tuz

Atom


Malzemeler :
  • 200 gr toz fındık
  • 2 adet yumurta beyazı
  • 15 gr kakao
  • 150 gr pudra şekeri

Zeytinli Ekmek


Malzemeler :
  • 400 gr. un
  • 15 ml. Zeytin yağı
  • 3 gr. Tuz
  • 20 gr yaş maya
  • 75 gr. Dilim zeytin
  • 1 diş kıyılmış sarımsak
  • 200 ml ılık su

Endonezya Böreği


Malzemeler :
  • 1 kg yufka
  • 2 adet orta boy rendelenmiş havuç
  • 2 adet doğranmış biber
  • 100 gr ince doğranmış lahana
  • 300 gr doğranmış mantar
  • 300 gr doğranmış tavuk göğüsü
  • 200 gr karides
  • 5 gr köri
  • 30 ml ayçiçek yağı
  • 1 adet yumurta
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam zencefil tozu
  • Bir tutam karabiber
  • 50 ml ayçiçek yağı (kızartmak için)

Focaccia


Malzemeler :
  • 500 gr un
  • 15 gr şeker
  • 20 gr tuz
  • 25 gr yaş maya
  • 100 ml süt
  • 100 ml sıvı yağ
  • 300 ml su

Simit


Malzemeler :
  • 500 gr un
  • 300 gr albayağ
  • 125 gr su
  • 25 gr toz şeker
  • 12 gr tuz
  • 25 gr yaşmaya
  • 2 ader yumurta

Poğaça


Malzemeler :
  • 500 gr un
  • 300 gr albayağ
  • 125 gr su
  • 25 gr toz şeker
  • 12 gr tuz
  • 25 gr yaş maya
  • 2 adet yumurta

Mineraller

Kalsiyum
Kestane peynir, yeşillikler, nohut, yoğurt sardalye, süt.

Krom
Patates, yeşil biber, elma, yabanhavucu, muz, ıspanak, havuç, tam buğday ekmeği, buğday tohumu.

Vitaminler

A Vitamini
Hücrelerin gelişimi ve büyümesi için gereklidir. Brokoli,su teresi, ıspanak, karalahana, köklü yenilebilir bitkiler gibi koyu yeşil sebzeler ve havuç, portakal, kayısı, papaya ve mango gibi turuncu sebze ve meyveler.

Beta Karoten
Havuç,karalahana, ıspanak, maydanoz, chard, kökü yenilebilir bitkiler, su teresi, mango kokulu kavun, kayısı, brokoli, balkabağı, kavun, kişniş.

Dondurma

3000 YILLIK LEZZET : DONDURMA

Sıcak yaz günlerinin gelişiyle tüketimi hızla artan dondurmanın bugün üç bin yaşında olduğunu biliyor muydunuz? Dondurma ile tanışan ilk ırkın Çinliler olduğu tahmin edilse de ilk dondurmanın yapım öyküsünün kahramanları Romalılar.

Roma imparatoru Neron, savaşçılığıyla olduğu kadar boğazına düşkünlüğü ile de tanınırmış. Gladyatör dövüşlerini seyrederken, kendisine lezzetli yiyecekler sunan çeşnibaşlarını ödüllendirirmiş. Çeşnibaşlarından biri, bir gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba sıkıştırarak doldurmuş. Üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek, imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün de köle ordusunu kar toplamaya göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek, tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış. Romalılardan kalma bu yöntem, Anadolu'nun kimi köylerinde hala kullanılıyor. Tek farkla, onlar karı pekmezle karıştırarak, o eşsiz lezzeti yakalamaya çalışıyorlar.

Süt

5 bin yıldır süt içiyoruz

İnsanoğlu 5 bin yıldan beri süt içiyor. Bu konudaki ilk kayıtlar Dicle ve Fırat ırmakları arasında kurulmuş olan Sümer uygarlığının Ur kentinde bulunmuştur. Bir yaşam mucizesi diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün insan yaşamındaki yeri, insanlık tarihi kadar eski. Milattan önce 26'ncı yüzyıla ait Babil kabartmalarında süt ve süt kesiği temalarının işlendiğini görüyoruz.

Yine milattan önce 8'inci yüzyılda Homeros'un yazılarında süt, süt kesiği ve peynirle ilgili anlatımlara rastlanır. Keza İncil'de İbrahim peygamberin üç meleğe tatlı ve ekşi süt sunduğu anlatılır.