23 Kasım 2014 Pazar

Kırmızı et, balık ve beyaz et seçimi neden önemli?


Kırmızı ve beyaz eti yeterli miktarda tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemli. Ama et, balık ve tavuk satın alırken, saklarken ve pişirirken dikkat etmemiz gereken önemli noktalar var. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, kırmızı ve beyaz et seçerken dikkat etmemiz gerekenleri anlattı, sağlıklı saklama ve pişirme yöntemleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.


Kırmızı Et

Kırmızı renkte olmayan, kahverengine dönmüş, lekelenmiş etlerden uzak durulmalı. Çünkü bu, etin bozulduğuna işaret ediyor. Kıyma haline getirilmiş etler buzdolabında 1 günden fazla bekletilmemeli. Parça etler ise 2-3 gün bekletilebilir. Daha uzun süre saklanmak istenirse kullanılacak miktarlarda paketlenip derin dondurucuda 3-6 ay kadar saklanabilir. Et pişirilirken su kaybı olmamalı. Su kaybı eti kurutuyor ve lezzeti olumsuz etkiliyor. Bağ dokusu az olan biftek, bonfile gibi etler ızgara, fırın ya da döküm tavalarda kuru ısıda pişirmeli. Bağ dokusu fazla olan etler kuşbaşı veya kıyma halinde ve nemli ısıda pişirilerek etin yumuşaması sağlanmalı. Yüksek ısı ile yanmış etlerde protein ve enerji kaybı olurken; çok yüksek sıcaklıkta (ateşle yakın temas, kızgın yağda kızartma gibi) pişirilen etlerde kanserojen maddeler oluşuyor.



Balık

Balık sudan çıktığı anda canlılığını kaybediyor. Eğer hemen pişirilmeyecekse buz içerisinde saklanmalı. Taze balığın; gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızımsı pembe, pullar ve yüzgeçleri diri, kasları sert ve esnek durumdadır ve kokusu yoktur. Kaslara basıldığı zaman parmağın bıraktığı iz hemen düzelir. Satın alınan balıklar temizlenmemişse hiç bekletilmeden hemen tüketilmeli. Temizlenmiş, ayıklanmış balıklar buzdolabında 1-2 gün bekleyebiliyor. Kısa süre içinde kullanılmayacaksa -18 derecede derin dondurucuda 3-6 ay saklanabiliyor. Genellikle yağlı balıklar ızgara, fırın ve buğulama olarak pişirilirken, az yağlı olan balıklar için kızartma işlemi daha uygundur. Ancak kızartma ile B vitaminlerinde ve omega-3 yağ asitlerinde kayıplar oluşuyor.


Beyaz Et

Sağlıklı tavuğun rengi açık ve mavimsi beyazdır. Renk koyu sarıya doğru gittikçe sağlıksızlaşıyor. Eğer bozulma meydana gelmişse, renk ve kokuda değişiklikler oluyor. Tavuk eti uygun şartlarda saklanmazsa çok kolay bozulabiliyor ve besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Satın alırken mutlaka ambalajlı olmalı, ambalajında herhangi bir hasar- yırtılma olmamalı ve raf ömrünü aşmamış olmalı. Alındıktan sonra ya hemen pişirilmeli, ya da buzdolabında saklanmalı. Buzdolabında 0 ila +4 derecede son kullanma tarihine kadar, derin dondurucuda ise -18 °C’de 1 ay süreyle saklanabiliyor. Satın alınan donmuş ürünler mutlaka derin dondurucuda muhafaza edilmeli, açıkta değil buzdolabında çözdürülmeli. Çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalı. Tavuk eti için ızgara, rosto veya fırında pişirme rahatlıkla uygulanabilir. En sağlıklı pişirme yöntemi kapalı olarak kendi saldığı su ile pişirmedir.
http://beefandfish.com/beef-fish/uzman-gorusu/kirmizi-et-balik-ve-beyaz-et-secimi-neden-onemli.html