15 Kasım 2014 Cumartesi

Japon usulü tavuk şiş: Yakitori

  • 5–6 parça kemiksiz tavuk göğsü
  • 6–8 parça kemiksiz tavuk budu
  • 2 diş doğranmış sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zencefil
  • 1 çay kaşığı zencefil tozu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/3 bardak su
  • 3 kaşık Japon pirinç şarabı/kırmızı ya da beyaz şarap
  • 1/4 bardak + 2 yemek kaşığı kahverengi şeker
  • 1 yemek kaşığı damıtılmış sirke / pirinç şarabı sirkesi
  • 1 yemek kaşığı mısır unu
  • 6 – 7 parça tahta şiş

Hazırlanışı:

  • Tahta şişleri 10–20 dakika için suda bekletin. Böylece şişlerin ızgara ya da kavurmada yanması önlenmiş olur. 
  • Yakitori sosu ve marinesini hazırlayın. Geniş bir kâsede, soya sosu, su, kırmızı şarap, kahverengi şeker ve damıtılmış sirkeyi, şekerli granüller çözülene kadar iyice karıştırın. Bunu teyelleme sosu ve marinesi olarak kullanacağımız için mısır ununu henüz eklemeyin. 
  • Tavuğu derisinden, bağlarından ve kıkırdaklarından ayırın. Özellikle marketlerden aldığınız tavuklarda kıkırdak ve kemik bulunabilir. Rahatsız edici oldukları için onları mutlaka ayıklayın. Aksi halde eğlenceli bir barbekünün ortasında kemik ısırıp tükürmek zorunda kalmak çok kötü. Bıçağınızın arkasını kullanarak, tavuğun yüzeyini hafifçe dövün. Bu marinenin hızlı emilmesi için çok önemli bir adımdır. 
  • Tavukları iki parmak genişliğinde parçalara ayırın. Bu tavukların marinesinin emilimini hızlandırır ve tahta şişlere sarımı kolaylaştırır. Tavuk parçalarını geniş kâseye aktarın. Karabiberi, doğranmış sarımsağı ve zencefil tozu veya doğranmış zencefili kâseye ekleyin. Çeşniler iyice yayılana kadar karıştırın. Japon halkı gerçekten zencefili sever. 
  • Tavuk parçalarına 1/4 yakutori sosu ekleyin. Daha sonra karıştırın ve minimum 10 dakikalığına marine edin. Mısır ununu daha önce eklemememizin nedeni, marine olarak bir kısmını kullanacak olmamız. 
  • Yakutori sosunu bitirin. Sosu küçük bir tavaya aktarın ve kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Yakmadığınızdan emin olun yoksa çekici olmayan bir acı tada sahip olur. 
http://beefandfish.com/beef-fish/yemek-kulturu/japon-usulu-tavuk-sis-yakitori.html