1 Mayıs 2014 Perşembe

Humus


Malzemeler
  • 2 su bardağı nohut
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tutam tuz
  • 1 adet limon
  • 1 tutam toz kişniş
  • 1 tutam kimyon
  • 1 tutam kırmızı toz biber
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 ölçü sıcak su
Yapılışı

Haşlanmış nohudu aşama aşama alarak tahta havanda dövün. Dövdüğünüz nohudu düz bir zemine alın. Sarımsakları üzerine bir tutam tuz serperek havanda dövün. Dövülen sarımsakları nohut püresine ekleyin, nohut ve sarımsağı tahta düz bir spatulayla iyice ezerek harmanladıktan sonra üzerine tahin ve yarım limon suyu ilave edin. Harmanlamayı sürdürün. Zeytinyağını da ekleyin. Birer tutam kimyon, toz kişniş, kırmızı toz biber ekleyin. Tuz da ilave edin. Harmanlamaya devam edin.

Karışımın akışkan kıvama gelmesi için biraz sıcak su ekleyip karıştırın. Krema kıvamına getirin. Yarım limonun suyunu sıkın. Biraz daha zeytinyağı ekledikten sonra tekrar ezerek karıştırın. Kıvamına gelen humusu tekrar servis tabağına alın. Servis edin. 

Humusu tahta/ ahşap gibi doğal bir malzemeyle hazırlamak en doğru tada ulaşmanızı sağlayacaktır.

Maksut Aşkar'dan Not: Humusun kıvamı tamamen damak tadıyla alakalıdır. Bu yüzden ne kadar sert ya da akışkan olacağını, baskın olmasını istediğiniz malzemenin miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.